top of page
  • Writer's pictureVILNIAUS ETNINĖS KULTŪROS CENTRAS

Raimondos Kiminaitės paroda „Sodų lengvumas“ Šiauliuose

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyriuje (Aido g. 27) eksponuojama šiaulietės, šiaudinių sodų meistrės Raimondos Kiminaitės kūrybinių darbų paroda „Sodų lengvumas“.

Trapūs, paslaptingi, simbolinę bei sakralią prasmę turintys šiaudiniai sodai – vienas įspūdingiausių lietuvių kultūros reiškinių. Šis iš kartos į kartą perduodamas lietuvių liaudies menas išliko gyvybingas ir žavi mus iki šių dienų.


Parodoje eksponuojama 13 įvairaus dydžio, skirtingų erdvinių formų bei struktūrų iš natūralios spalvos ir dažytų smilgų šiaudelių sukurtų darbų.

Šiaudinių sodų kūrėja Raimonda Kiminaitė gimė 1986 m. Panevėžyje. Nuo 2012 m. ji yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. Tautodailininkė pasakoja: „Sodus pradėjau verti beveik prieš 25 metus. Pirmoji pažintis su sodais įvyko penktoje klasėje darbų pamokos metu. Nuo to karto nebegaliu liautis vėrusi. Užbūrė. Sodai – tai senovė, vaizduotė ir gamtos grožis viename. Gamtą matau kiekviename sode, šiaudo spalvoje, blizgesyje, liaunume. Viena vertus, sodai mane žavi savo griežta geometrija. Antra vertus, neribotomis galimybėmis. Nors kartais tenka gerokai pagalvoti, kaip suverti tai, ką matau mintyse.“ Sakoma, kad šiaudiniai sodai harmonizuoja, ramina, saugo nuo tamsiųjų, piktųjų jėgų (mirties, nelaimių, chaoso), grąžina darną į mūsų būtį ir buitį. Straipsnyje „Šiaudiniai sodai šiandien – dialogas tarp tradicijų ir dabarties“ (Tautodailės metraštis, Nr. 39) J. Sendaitė-Paulauskienė rašo: „Patyrusios sodų augintojos spinduliuoja vidinę šviesą, tai daug kantrybės ir kruopštumo reikalaujantis užsiėmimas. Šiaudų sodas – lietuviška mandala, o jo rišimas – tarsi malda“.


Nuo 2009 m. R. Kiminaitė rengia autorines parodas ir veda edukacinius užsiėmimus. Parodos, kuriose dalyvauta:

  • 2012–2022 m. kasmetinės Šiaulių krašto tautodailininkų parodos;

  • 2016 m. konkursinėje regioninėje tautodailės parodoje „Aukso vainikas“ laimėta II vieta;

  • 2018 m. Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės „Vardan tos...“ liaudies meno paroda;

  • 2019 m. Tarptautinė šiaudų meno paroda „Šiaudo magija“ Vilniaus „Miesto laboratorijoje“;

  • 2021 m. lietuviškų šiaudinių sodų parodų ciklas „Sodų sakmės Kroatijai“ Kroatijos miestuose;

  • 2021 m. „International Christmas tree ornament competition“ laimėta III vieta, Vengrijoje;

  • 2022 m. konkursinėje regioninėje tautodailės parodoje „Aukso vainikas“ laimėta III vieta.

Paroda Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyriuje veiks iki gegužės 28 d.


bottom of page