top of page
  • Writer's pictureVILNIAUS ETNINĖS KULTŪROS CENTRAS

Kroatams pristatyta šiaudinių sodų tradicija



Spalio 25 d. Lietuvos Respublikos ambasadorė Kroatijos Respublikoje Jūratė Raguckienė kartu su Zadaro miesto meru Branko Dukić ir Zadaro nacionalinio muziejaus direktore Renata Peroš Zadare atidarė jungtinę Lietuvos tautodailininkų parodą „Įkvėpimo paieškos harmonijoje su Lietuvos liaudies meno grožiu“, kurioje pristatoma unikali Lietuvos šiaudų sodų, juodosios keramikos bei linoraižinių tradicija.


Parodos atidarymo metu ambasadorė Jūratė Raguckienė padėkojo Zadaro nacionaliniam muziejui už galimybę supažindinti Kroatijos visuomenę su Lietuvos etniniu paveldu, atspindintį liaudies meno kūrybinę dvasią, senąsias tradicijas ir naujų formų paiešką, liaudies meistrų kūrybiškumą bei išradingumą.


„Labai norisi, kad mūsų tautas, valstybes, žmones suartintų ne tik didelių iššūkių sprendimų paieškos – kuo visi šiuo metu gyvename, bet ir menas bei kūryba“, – teigė ambasadorė Jūratė Raguckienė.

Parodoje eksponuojami tradicinių amatų meistro Vytauto Valiušio juodosios keramikos darbai, liaudies grafikos tradicijų puoselėtojos Onos Pusvaškytės linoraižiniai ir Lietuvos tautodailininkų rišti šiaudiniai sodai.


„Rengdami šią parodą išsikėlėme tikslą supažindinti kroatus su Lietuvos etniniu paveldu, atspindinčiu liaudies meno kūrybinę dvasią, senąsias tradicijas ir naujų formų paiešką bei liaudies meistrų kūrybiškumą ir išradingumą. Matydami parengtą parodos ekspoziciją, manome, kad mums pavyko tai padaryti“, – teigė parodos kuratorė M. Lebednykaitė.


Parodą „Įkvėpimo paieškos harmonijoje su Lietuvos liaudies meno grožiu“ parengė Lietuvos nacionalinis muziejus ir Vilniaus etninės kultūros centras kartu su Zadaro nacionaliniu muziejumi.


bottom of page