top of page

Joniškyje atidaryta Valijos Šurnaitės šiaudinių sodų paroda

Atnaujinta: 2021-07-05

Liepos 3 d. Joniškio kultūros centro hole atidaryta Valijos Šurnaitės šiaudinių sodų paroda.


Sodų rišėja V. Šurnaitė gimė 1961 m. Latvijoje. Šiuo metu gyvena Joniškyje.

Sodai autorę užbūrė pamačius juos parodoje. Panorus sukurti tokį grožį, trūko žinių ir įgūdžių, tačiau likimas suvedė su puikiais mokytojais – sodų rišimo meno mokė Aldona Teišerskienė iš Bubių, Šiaulių rajono, Bronė Gricienė iš Šiaulių, Marija Liugienė iš Vilniaus etninės kultūros centro.


Iš kiekvieno meistro perėmusi sau naudingiausią patirtį, V. Šurnaitė sodus riša apie 10 metų. Ji bendradarbiauja ir dalijasi amato subtilybėmis su bendruomenėmis, mokyklomis, Joniškio istorijos ir kultūros muziejumi, Joniškio kultūros centru. Dalyvauja parodose, amatų dienose, tautodailininkų pleneruose, veda edukacijas.


· 2007 m. V. Šurnaitė įstojo į Lietuvos tautodailininkų sąjungą.

· 2012 m. LRŽŪM sertifikatais patvirtinta, kad V. Šurnaitės gaminiai – šiaudiniai sodai, šiaudiniai eglutės žaisliukai, girliandos ir žvaigždės – atitinka Lietuvos Respublikos tautinio paveldo produkto sertifikavimo reikalavimus.

· 2013 m. LRŽŪM suteiktas Tradicinių amatų meistro statusas ir Tradicinių amatų mokymo programos „Auksinė šiaudų spalva“ sertifikatas.

· Nuo 2021 m. – asociacijos „Dangaus sodai“ narė.


Autorė kasmet dalyvauja Šiaulių regiono ir Joniškio rajono tautodailininkų parodose. Taip pat jos rišti sodai eksponuojami ir kitur:

· 2007 ir 2012 m. šiaudinių sodų parodoje Joniškio kultūros centre;

· 2013 m. tradicinių sodų parodoje „Sesė sodų sodina“ Vilniuje;

· 2020 m. tarptautinėje sodų parodoje Jelgavoje;

· 2020–2021 m. parodoje „Sodų sakmės“ Kaune, toliau sodas keliauja po Lietuvos mažąsias kultūros sostines.




bottom of page