top of page
  • Writer's pictureVILNIAUS ETNINĖS KULTŪROS CENTRAS

Irenos Eitminavičienės šiaudinių sodų paroda Utenoje

Utenos Laisvės kovų muziejuje atidaryta paroda „Tarp dangaus ir žemės“, kurioje eksponuojami Irenos Eitminavičienės rišti šiaudiniai sodai.


Irena Eitminavičienė – Utenos „Saulės” gimnazijos matematikos mokytoja, Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė nuo 1997 m. Šiaudinius sodus veria beveik tris dešimtmečius. Jos rišti sodai eksponuoti rajoninėse, zoninėse, respublikinėse, tarptautinėse sodų parodose. 2019 m. Irenos šiaudiniai sodai ir šiaudiniai eglutės žaisliukai gavo tautinio paveldo produktų sertifikatą.


Irena Eitminavičienė ne tik riša sodus, bet ir veda edukacinius užsiėmimus. Ji yra dalyvavusi įvairiuose projektuose: Ignalinos bibliotekos projekte „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“, Utenos kraštotyros muziejaus projekte „Tradiciniai amatai Utenoje. Šiaudinių sodų rišimas“, Raubonių vandens malūne ir kt.


2017 m. su tautinių kostiumų audėja Rima Vitaite surengė personalinę parodą „Raštai“. Taip pat eksponavo savo darbus kartu su skiautinių meistrėmis Utenos kultūros centre, 2018 m. – Utenos „Saulės“ gimnazijoje, 2020 m. – Utenos kolegijoje, 2022 m. – Utenos Laisvės kovų muziejuje.


Sodai – kosminės energijos laidininkai. Teigiama, kad per viršutinę piramidę, kuri yra smaigaliu į viršų, į sodą atiteka kosminė, arba dieviška energija, o per apatinę, kuri yra smaigaliu žemyn – šioji energija paskleidžiama kambaryje, žmonėms.


„Tesiskleidžia dieviškoji energija ir čia, Laisvės kovų muziejuje, teleidžia ji mums patikėti, jog šiame pasaulyje nėra ir neturi būti chaoso, joks chaosas, jokia sumaištis, jokia netvarka negali trukti ilgai, juk pasaulis sukurtas pagal kosminę tvarką. Tesaugo sodai mus nuo piktų jėgų, dovanoja skalsą, sėkmę, darną“, – sako parodos darbų autorė I. Eitminavičienė.


bottom of page