top of page
  • Writer's pictureVILNIAUS ETNINĖS KULTŪROS CENTRAS

Apie šiaudinius sodus – viso pasaulio skaitytojams

Vilniaus etninės kultūros centras, jau ne pirmąjį dešimtmetį užsiimdamas šiaudinių sodų tradicijos puoselėjimu ir siekdamas, kad apie šį lietuvių tautodailės reiškinį sužinotų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, išleido knygą „Sodai. Lithuanian Straw Gardens“.


Lietuviui skaitytojui jau gerai žinoma knyga „Sodo rėda“, kurioje pasakojama apie tradicinius lietuviškus šiaudinius sodus: jų simbolikos archetipus, sakralumą, pritaikomumą. Čia pateikiama gausybė sodų pavyzdžių, pristatomos ryškiausios sodų rišėjos. Vilniaus etninės kultūros centro įgyvendinto projekto dėka leidinys buvo atnaujintas ir išverstas į anglų kalbą.


Knygoje „Sodai. Lithuanian Straw Gardens“ skelbiami straipsniai akcentuoja šio vizualaus artefakto svarbą ir yra skirti sodų tyrinėjimui, jų simbolikos genezei. Leidinyje atskleidžiami įvairūs simbolikos aspektai vietiniame ir tarpkultūriniame bei tautinių raštų kontekstuose, apmąstoma jų genezė, raida, sukūrimo aplinkybės. Knygos autoriai įvairiai interpretuoja jų istoriją ir simboliką – straipsniai tarsi organiškai išauga vienas iš kito, tačiau kiekvienas pateikia vis naujus tekstus.


Knyga gausiai iliustruota sodų pavyzdžiais, joje pateikiama ir sodo rišimo schema.


Knygoje skelbiama medžiaga atvers kelią tolimesniam jų tyrinėjimui, moksliniam skelbimui, pažinimui ir populiarinimui visame pasaulyje. Ši knyga – tai pirmasis išsamus leidinys anglų kalba apie unikalią lietuviškų sodų rišimo tradiciją, kurios nominacinė byla rengiama teikti UNESCO.


Leidinį įsigyti galima Vilniaus etninės kultūros centro elektroninėje parduotuvėje.



bottom of page